Friday 24 October 2008

Despre Sfanta Ludmila


Sfanta Ludmila (c. 860 - 15 septembrie, 921) este cneaza mucenica sarbatorita atat de cehii ortodocsi cat si cei catolici la data de 16 septembrie. Ea s-a născut în Melnik (Cehia) ca fiica a unui prinţ slav pe nume Slavibor.
Sfanta Ludmila a fost bunica Sfantului Wenceslav, care este cunoscut in istorie ca "Bunul Rege Wenceslav" ocrotitorul celor slabi.
Ludmila a fost căsătorită cu Bořivoj I din Boemia, care a fost primul Duce Crestin de Bohemia. Cuplul, Ludmila si Borivoj, a fost convertit la creştinism în jurul anului 871.Ea şi soţul ei au fost botezaţi, probabil de către Sfântul Metodiu. Eforturile lor pentru a converti la creştinism Bohemia, iniţial nu au fost bine primite, ca urmare paganii fanatici care conduceau tara i-au alungat iar dupa o anumita perioada ei au fost rechemati pe tron. Dupa o domnie de aproximativ 7 ani acestia au renuntat la tron in favoarea fiului lor Spytihnev ei retraganddu-se la Tetin langa Beroun. Spytihněv fiul lor a domnit timp de doi ani,dupa care a murit, fratele sau Vratislav urmandu-i la tron. Vrastislav moare si el in 921 iar pe tron ajunge nepotul Sfintei Ludmila pe nume Wenceslav. Sfanta Ludmila a fost principala sustinatoare a nepotului sau.
Drahomira, mama Sfantului Wenceslaw devine geloasa pe influenta crestina pe care o are Sf Ludmila asupra nepotului sau.
Drahomirna planuieste sa o ucida pe Sfanta Ludmila, astfel intr-o seara aceasta este strangulata cu propriul sau sal.
Initial Sfanta Ludmila este inmormantata la Biserica Sfantul Mihail din Tetin. Pe la anul 1100 moastele Sfintei Ludmila sunt depuse in biserica Sfantul Gheorghe din Praga.Sfanta Ludmila este considerata patroana Bohemiei fiind practic prima ducesa crestina de Bohemia. A fost canonizata la scurt timp dupa moartea sa.

0 comments: