Monday, 11 May 2009

Istoria Bisericii Ortodoxe din Cehia si Slovacia. Administratia

Biserica Ortodoxa a Tinuturilor Cehiei si Slovaciei este comunitatea crestina ortodoxa de pe teritoriul Republicii Cehe si al Republicii Slovacia, cu statutul de Biserica autocefala. Întâistatatorul sau este Prea Fericitul Hristofor de Praga si al Tinuturilor Cehiei si Slovaciei, ales la 2 mai 2006. Biserica Cehiei si a Slovaciei are atât o istorie straveche cât si una foarte moderna.
Biserica zilelor noastre se gaseste în spatiul Moraviei, unde Sfintii frati Chiril si Metodie si-au început misiunea printre slavi, introducând rânduiala liturgica si canonica a Bisericii Ortodoxe, tradusa în slavona.
Pentru a reusi aceasta, ei au dezvoltat primul alfabet slav. Realizarile lor au fost distruse dupa ce Metodius a murit în 885, iar Papa Stefan V i-a obligat pe toti discipolii fratilor sa paraseasca teritoriile care astazi constituie Republica Ceha.
Ortodoxia a supravietuit în Slovacia datorita apropierii si influentei Rusiei Kievene pâna la unirea cu Roma instituita de curtea vieneza Dupa ce restrictiile impuse Ortodoxiei au fost îndepartate la sfârsitul Primului Razboi Mondial, multi oameni au parasit Biserica Romano-Catolica.
Multi au privit spre Biserica Ortodoxa a Serbiei, pentru ca fusesera parte din aceasta în timpurile anterioare razboiului. Printre cei care cautau Biserica Ortodoxa era si un preot Romano Catolic, Matthias Pavlik, care era interesat de ortodoxie de multi ani. Biserica Serbiei a consimtit sa-l hirotoneasca pe Parintele Matthias ca episcop al Bisericii Ortodoxe cu numele de Gorazd (foto).
În 25 septembrie, Arhimandritul Gorazd a fost hirotonit ca Episcop de Moravia si Silezia la Catedrala Sfântului Arhanghel Mihail din Belgrad, Yugoslavia, de catre Patriarhul Dimitrie al Serbiei. Episcopul Gorazd Pavlik este considerat succesor al Arhiepiscopului Metodius al Moraviei si poarta numele discipolului si succesorului Sfântului Metodie, Episcopul Gorazd.
În calitatea de conducator al ortodocsilor din noua Cehoslovacie, Episcopul Gorazd a asezat fundatia Bisericii Ortodoxe în întreaga Boemie, Moravie si în Slovacia. În Boemia, el a supravegheat constructia a unsprezece biserici si doua capele. De asemenea, el a publicat cartile esentiale ale slujbelor bisericii care erau traduse în limba ceha. El a oferit sprijinul sau acelora din Slovacia si Rusia Subcarpatica care atunci erau în componenta Cehoslovaciei, si care doreau sa se reîntoarca la credinta lor traditionala ortodoxa din unire.
În acest fel, în perioada interbelica, Episcopul Gorazd a construit mica Biserica a Cehiei care în timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial va arata cât de strâns legata era de natiunea ceha.
Când Hitler si nazistii au marsaluit prin Europa, apasatoare dominatie a coborât peste toate natiunile din zona. Cehoslovacia nu facea exceptie, suferind sub administratia acolitului lui Hitler, Reichsprotector Reinhard Heydrich. Dupa atacul din 27 mai 1942 asupra masinii lui Heydrich în apropierea Catedralei Sfintilor Chiril si Metodie din Praga, patriotii cehii s-au refugiat în cripta catedralei înainte de a-si continua evadarea. Ei au fost ajutati de mirenii credinciosi din Biserica, care l-au informat de aceasta pe episcopul Gorazd.
Prezenta lor insa a fost descoperita de nazisti, si în data de 18 iunie acestia i-au atacat în ascunzatoarea lor, omorându-i. Preotii ortodocsi, laicii si episcopul Gorazd au fost arestati si executati de un pluton de executie în data de 4 Septembrie 1942.
Ca represalii, nazistii au interzis Biserica Ortodoxa în Boemia si Moravia. Bisericile si capelele au fost închise, si au fost organizate arestari masive ale populatiei cehe, inclusiv în satul Lidice, ai carui locuitori au fost cu totii fie ucisi, fie trimisi în lagarele de munca fortata. Întreaga Biserica Ortodoxa a cazut sub persecutiile nazistilor si a fost decimata. Un numar de 256 de preoti si laici au fost executati, iar viata Bisericii a încetat.
Dupa al Doilea Razboi Mondial, Biserica Ortodoxa din Cehoslovacia a început sa se reorganizeze, dar fara iubitul sau episcop.
În data de 9 decembrie 1951, Patriarhul Moscovei a acordat autocefalia Bisericii Ortodoxe a Cehoslovaciei, dar aceasta actiune nu a fost recunoscuta de Constantinopol, care considera Biserica Cehoslovaca drept autonoma sub autoritatea sa.
Patriarhul Constantinopolului a acordat ulterior un tomos de autocefalie în data de 27 august 1998. Mucenicia episcopului Gorazd a fost recunoscuta de Biserica Ortodoxa a Serbiei în 4 mai 1961, care l-a proclamat pe Gorazd ca Nou Mucenic. Dupa aceea, pe 24 august 1987, el a fost canonizat si la Catedrala Sfântul Gorazd din Olomouc, Moravia.


Administratia
Dupa ce Republicile Ceha si Slovaca s-au separat în republici independente, viata Bisericii a continuat în fiecare tara sub forma a doua entitati legale separate: în Republica Ceha, ca Biserica Ortodoxa din Tinuturile Cehiei iar în Republica Slovaca sub numele de Biserica Ortodoxa din Slovacia, dar unitatea canonica a fost mentinuta sub numele de Biserica Ortodoxa din Tinuturile Cehiei si Slovaciei.
Biserica este acum organizata în patru eparhii, împartite în doua centre administrative: pentru Republica Ceha, Sinodul Mitropolitan cu sediul la Praga, iar pentru Republica Slovacia Sinodul Mitropolitan din Presov.
Sub autoritatea Sinodului din Praga se gasesc eparhiile de Praga si Olomouc-Brno, în timp ce eparhiile de Presov si Michalovce se gasesc sub jurisdictia sinodului din Slovacia.
Dupa moartea PreaFericitului Mitropolit Dorotheus de Praga si a toata Cehoslovacia, arhiepiscopul Nicolae din Presov fost ales mitropolit, iar sediul patriarhal a fost mutat de la Praga la Presov.
Mitropolitul Nicolae a trecut la Domnul în data 30 ianuarie 2006; locul sau a fost luat de Arhiepiscopul Hristofor de Praga si al Tinuturilor Cehiei (ales 2 mai 2006).
În Republica Ceha sunt 82 de parohii, dintre care 51 în Boemia si 31 în Moravia si Silezia.
În Republica Ceha sunt 69 de parohii în eparhia de Presov si 21 în eparhia de Michalovce. Facultatea de Teologie Ortodoxa din Presov asigura educatia viitorilor preoti pentru ambele Biserici. Facultatea are si o sectie detasata în Olomouc.
Manastirea Sfântului Procopie din Sazava este situata în Most, si cea a Adormirii în Vilemov.

0 comments: